Beboelseslag er ikke det samme som etager

Det kan være fristende at opfinde et nyt begreb, når det er svært at få de gængse lokalplanbegreber til at slå til. Men afgørelsen om et enfamiliehus i Øverød viser, at det kan være en dårlig idé. Ukendte begreber som f.eks. “beboelseslag” gør det uklart, hvad lokalplanen tillader.

Enfamiliehus i to eller tre beboelseslag?

Rudersdal Kommune vurderer, at et nyt enfamiliehus kan opføres i overensstemmelse med lokalplan. Lokalplanens bestemmelser fastsætter, at bebyggelse højst må opføres i to “beboelseslag”. Det fremgår i redegørelsen, at to beboelseslag ikke nødvendigvis svarer til to fulde etager.

En nabo klager til Planklagenævnet over kommunens afgørelse. Naboen mener, at enfamiliehuset opføres i tre beboelseslag.

Beboelseslag er ikke det samme som etage

Planklagenævnet vurderer, at begrebet beboelseslag har en anden betydning end begrebet etage. Beboelseslag handler om, hvor mange etager der er indrettet til beboelse. Etage handler om, hvordan en bygning fremtræder for naboer og forbipasserende.

Kommunens afgørelse bygger på en forudsætning om, at beboelseslag og etage har samme betydning. Derfor er byggetilladelsen givet på forkerte forudsætninger. Planklagenævnet ophæver tilladelsen.

Hvad skal Rudersdal Kommune og vi andre gøre i fremtiden?

Lokalplan 63 blev vedtaget i 1986, og jeg tvivler på, at nogen vil bruge begrebet “beboelseslag” i dag. Men afgørelsen er en vigtig reminder til os planlæggere: Lad os ikke bruge kreative begreber i lokalplanerne, som mangler en definition, vi er enige om.

I sagen fra Øverød betyder begrebet “beboelseslag”, at alle – kommune, grundejer og naboer – er på tynd is. Ingen ved, hvad lokalplanen præcist tillader.

Mere information

Planklagenævnets afgørelse i sagen om enfamiliehuset i Øverød.

Rudersdal Kommunes lokalplan 63.

Gå ikke glip af nyhedsbrev

Hvis du ikke vil gå glip af artiklerne om Planklagenævnets afgørelser, så tilmeld dig mit nyhedsbrev her: https://www.carlsensplaner.dk/tilmeld-dig-nyhedsbrev/

Artiklens forfatter og formål

Jeg er arkitekt og har arbejdet som byplanlægger siden 2003. Først i kommunal forvaltning, nu som selvstændig byplankonsulent hvor jeg laver lokalplaner for kommuner og udviklere. Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har brug for en hånd til en lokalplan.

Planklagenævnets afgørelser er lange og detaljerede. Jeg læser afgørelserne for at bliver klogere selv: Hvordan undgår vi kommunal planlægning, som bliver underkendt i Planklagenævnet? Jeg deler min læsning for at give dig et hurtigt overblik over indholdet, som jeg ser det. Det er ikke en juridisk tolkning, autoriseret af nævnet. Hvis du vil vide præcist, hvad nævnet har skrevet, så klik på linket ovenfor.

Share Post :

More Posts

Skriv et svar