Spinkelt flertal i Planklagenævnet: Der er tale om to boliger – ikke én

Greve Kommunes tilladelse til et nyt hus ophæves af Planklagenævnet: Der er to boliger i huset i strid med lokalplanens anvendelsesbestemmelse. Og så kræver garagen og kvistene, at der dispenseres. Afgørelsen er værd at nærlæse for byggesagsbehandlere, tror jeg. Den viser, at det er en hårfin balance at definere, om der er tale om én bolig eller flere.

To boliger, garage og kviste i strid med lokalplanen

Greve Kommune giver byggetilladelse til et hus på en ejendom i Kildebrønde. Kommunen dispenserer til en bebyggelsesprocent på 27,1. Men ellers er byggetilladelsen indirekte en afgørelse om, at projektet overholder lokalplan 14.05.

En nabo klager til Planklagenævnet, og nævnet ophæver – med et spinkelt flertal – en del af kommunens afgørelse: Lokalplanens § 3, stk. 6, udelukker mere end én bolig per ejendom, og der er tale om to boliger i huset, vurderer flertallet. Desuden ophæves den indirekte tilladelse til garage og kviste, fordi der er behov for dispensation.

Én eller to boliger?

“Bygningen fremtræder som to adskilte enheder med egen indgang bestående af både eget køkken, opholdsrum og entré. Ejendommenes førstesal består ligeledes af to separate områder med egen trappeopgang, gangareal, badeværelse og værelse”, mener Planklagenævnets flertal på 6 ud af 11 medlemmer og fortsætter:

“Der er tale om individuelle boligenheder…uanset at ejendommen er indrettet med et fælles gæstetoilet, et fælles bryggers og en indendørs passage med en skydedør mellem boligenhederne”. At bygningen ikke er brandmæssigt delt op, er ikke afgørende, mener flertallet.

Garage og kviste kræver dispensation

Projektet for det nye hus omfatter en garage og kviste på taget. Lokalplanens § 6, stk. 5, fastsætter, at garager skal godkendes af byrådet, og større kviste må ikke etableres uden byrådets tilladelse. Disse formuleringer har karakter af dispensationsbestemmelser, vurderer Planklagenævnet.

“En bestemmelse i en lokalplan kan være formuleret som en dispensationsbestemmelse, som giver mulighed for en konkret fravigelse af en lokalplanbestemmelse”, skriver Planklagenævnet i en tidligere afgørelse og fortsætter: “Kommunens udnyttelse af en dispensationsbestemmelse skal gennemføres ved en dispensationsprocedure”. Der er ikke givet dispensation til garage og kviste, og det er en fejl.

Hvad skal Greve Kommune og vi andre gøre i fremtiden?

Det er en hårfin balance for byggesagsbehandlerne at afgøre, om der er tale om én eller flere boliger i et hus, ser det ud til. Selv medlemmerne i nævnet har forskellig opfattelse, som afgørelsen i sagen om huset i Kildebrønde viser. Forhåbentlig giver afgørelsen et fingerpeg om, hvad en byggesagsbehandler skal kigge efter i en konkret sag i egen kommune.

For os byplanlæggere er afgørelsen en reminder om, hvor vores dispensationsbestemmelser skal administreres. Er du interesseret i at læse mere om dispensationsbestemmelser, så kan du læse artiklen “Planklagenævnet: Udnyttelsen af en dispensationsbestemmelse ikke i strid med planens principper“.

Links

Planklagenævnets afgørelse om huset i Kildebrønde.

Greve Kommunes lokalplan 14.05.

Artiklens forfatter og formål

Jeg er arkitekt og har arbejdet som byplanlægger siden 2003. Først i kommunal forvaltning, nu som selvstændig byplankonsulent hvor jeg laver lokalplaner for kommuner og udviklere. Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har brug for en hånd til en lokalplan.

Planklagenævnets afgørelser er lange og detaljerede. Jeg læser afgørelserne for at bliver klogere selv: Hvordan undgår vi kommunal planlægning, som bliver underkendt i Planklagenævnet? Jeg deler min læsning for at give dig et hurtigt overblik over indholdet, som jeg ser det. Det er ikke en juridisk tolkning, autoriseret af nævnet. Hvis du vil vide præcist, hvad nævnet har skrevet, så klik på linket ovenfor.

Share Post :

More Posts

Skriv et svar