Kommunens afgørelse skal kun være den samme, hvis to sager er ens

Kolding Kommune må gerne sige nej til at dispensere fra lokalplanens bebyggelsesprocent – også selvom kommunen tidligere har givet en dispensation. Dispensationen er givet til et ulovligt forhold, som er etableret, før lokalplanen blev vedtaget. Derfor er de to sager ikke så ens i det væsentlige, at kommunens afgørelse skal være den samme.

Nej til dispensation på grund af præcedens

Kolding Kommune siger nej: En sommerhusejer i Hejls får ikke dispensation til at inddraget et overdækket areal i boligarealet, selvom det medfører en minimal overskridelse af lokalplanens bebyggelsesprocent på 0,79.

En lav bebyggelsesprocent på 15 skal sikre, at området ikke fortættes mere. Desuden forudser kommunen, at en dispensation vil medføre præcedens – altså at andre sommerhusejere også vil bede om en dispensation fra bebyggelsesprocenten.

Usammenlignelige sager – forskelligt udfald

Sommerhusets ejer klager til Planklagenævnet. Kommunen har givet dispensation til en bebyggelsesprocent på 22 på en anden sommerhusgrund. Derfor skal kommunen også dispensere nu.

Der er givet en dispensation til en højere bebyggelsesprocent på den anden sommerhusgrund, medgiver kommunen. Men den er givet for at lovliggøre et forhold, som er etableret, før lokalplanen blev vedtaget. Derfor er sagerne ikke så ens i det væsentlige, at kommunens afgørelse skal være den samme, mener kommunen – og den vurdering deler Planklagenævnet.

Mere information

Planklagenævnets afgørelse i sagen om bebyggelsesprocenten i Hejls.

Kolding Kommunes lokalplan 1342-61.

Gå ikke glip af nyhedsbrev

Hvis du ikke vil gå glip af artiklerne om Planklagenævnets afgørelser, så tilmeld dig mit nyhedsbrev her: https://www.carlsensplaner.dk/tilmeld-dig-nyhedsbrev/

Artiklens forfatter og formål

Jeg er arkitekt og har arbejdet som byplanlægger siden 2003. Først i kommunal forvaltning, nu som selvstændig byplankonsulent hvor jeg laver lokalplaner for kommuner og udviklere. Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har brug for en hånd til en lokalplan.

Planklagenævnets afgørelser er lange og detaljerede. Jeg læser afgørelserne for at bliver klogere selv: Hvordan undgår vi kommunal planlægning, som bliver underkendt i Planklagenævnet? Jeg deler min læsning for at give dig et hurtigt overblik over indholdet, som jeg ser det. Det er ikke en juridisk tolkning, autoriseret af nævnet. Hvis du vil vide præcist, hvad nævnet har skrevet, så klik på linket ovenfor.

Share Post :

More Posts

Skriv et svar