Kun servitutter om forhold, der kan reguleres med en lokalplan, kan ophæves

Med vedtagelsen af en lokalplan ophæver Lemvig Kommune en servitut, som forbyder servering af alkohol. Men den går ikke. En lokalplan kan kun ophæve servitutter om forhold, der kan reguleres med en lokalplan.

Forbud mod servering af alkohol ophæves

Lemvig Kommune vedtager en lokalplan for én ejendom: Østergade 14 i Lemvig. Lokalplanen har kun ét formål. Den skal aflyse en servitut, som fastsætter, at der ikke må serveres alkohol i caféen Claudis Have. Kommunen vurderer, at caféen vil miste kunder, hvis ikke der må serveres alkohol til maden.

Servituttens påtaleberettigede er Danmarks Afholdsforening, og afholdsforeningen klager til Planklagenævnet over ophævelsen. Foreningen mener blandt andet, at der er tale om en privatretlig rådighedsservitut, der ikke kan ophæves med en lokalplan.

Servering af alkohol kan ikke reguleres med en lokalplan

Den opfattelse deler Planklagenævnet ikke. Det er en privatretlig tilstandsservitut, der som udgangspunkt kan ophæves med en lokalplanbestemmelse.

Men det er kun servitutter om forhold, der kan reguleres med en lokalplan, der kan ophæves. Servering af alkohol kan der ikke fastsættes lokalplanbestemmelser om i henhold til lokalplankataloget. Planklagenævnet ophæver lokalplanen.

Mere information

Planklagenævnets afgørelse i sagen om servering af alkohol.

Lemvig Kommunes aflyste lokalplan 187.

Gå ikke glip af nyhedsbrev

Hvis du ikke vil gå glip af artiklerne om Planklagenævnets afgørelser, så tilmeld dig mit nyhedsbrev her: https://www.carlsensplaner.dk/tilmeld-dig-nyhedsbrev/

Artiklens forfatter og formål

Jeg er arkitekt og har arbejdet som byplanlægger siden 2003. Først i kommunal forvaltning, nu som selvstændig byplankonsulent hvor jeg laver lokalplaner for kommuner og udviklere. Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har brug for en hånd til en lokalplan.

Planklagenævnets afgørelser er lange og detaljerede. Jeg læser afgørelserne for at bliver klogere selv: Hvad kan vi lære af nævnets afgørelser? Jeg deler min læsning for at give dig et hurtigt overblik over indholdet, som jeg ser det. Det er ikke en juridisk tolkning, autoriseret af nævnet. Hvis du vil vide præcist, hvad nævnet har skrevet, så klik på linket ovenfor.

Share Post :

More Posts

Skriv et svar