Nej til lokalplan skal begrundes

Frederikssund Kommune vil ikke udarbejde en lokalplan for en udstykning i Jægerspris. Det er kommunen ikke forpligtet til, fordi der allerede findes en lokalplan i overensstemmelse med kommuneplanen. Men kommunen skal give en aktuel begrundelse for sit afslag, fastslår Planklagenævnet i en afgørelse fra 2020.

Nej til ny lokalplan for udstykning

Frederikssund Kommune siger nej: Der skal ikke udarbejdes en ny lokalplan, som åbner mulighed for at udstykke en ejendom i Jægerspris. Der findes allerede en gældende lokalplan, som er udarbejdet i overensstemmelse med kommuneplanen. Derfor har kommunen – i henhold til planlovens § 13, stk. 3 – ikke pligt til at udarbejde en ny lokalplan.

Desuden har der allerede tidligere været udarbejdet er lokalplanforslag for den samme udstykning, påpeger kommunen, som ikke blev vedtaget endeligt på grund af protester blandt naboerne.

Nyt grundlag for at vurdere ansøgning

Grundejeren klager til Planklagenævnet. Den nabo, som samlede underskrifter mod udstykningen, er flyttet. Derfor er der tale om en ny situation, mener grundejeren.

Nævnet giver grundejeren ret. Når naboklagerne var grunden til, at det tidligere lokalplanforslaget ikke blev vedtaget, så er det relevant for sagen, at én af de største modstandere er flyttet. Kommunen burde have taget stilling til påny, om der skal udarbejdes en lokalplan for udstykningen.

Kommunens afslag skal begrundes

Planklagenævnet ophæver kommunens afslag på at udarbejde en lokalplan. Det er rigtigt, at kommunen ikke har pligt til at udarbejde en ny lokalplan, når der findes en gældende lokalplan i overensstemmelse med kommuneplanen.

Men kommunen skal – hvis afslaget på en ny lokalplan ønsket fastholdt – give en aktuel begrundelse for, hvor man ikke vil udarbejde en lokalplan, som åbner mulighed for en udstykning.

Mere information

Planklagenævnets afgørelse i sagen om udstykningen i Jægerspris.

Gå ikke glip af nyhedsbrev

Hvis du ikke vil gå glip af artiklerne om Planklagenævnets afgørelser, så tilmeld dig mit nyhedsbrev her: https://www.carlsensplaner.dk/tilmeld-dig-nyhedsbrev/

Artiklens forfatter og formål

Jeg er arkitekt og har arbejdet som byplanlægger siden 2003. Først i kommunal forvaltning, nu som selvstændig byplankonsulent hvor jeg laver lokalplaner for kommuner og udviklere. Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har brug for en hånd til en lokalplan.

Planklagenævnets afgørelser er lange og detaljerede. Jeg læser afgørelserne for at bliver klogere selv: Hvordan undgår vi kommunal planlægning, som bliver underkendt i Planklagenævnet? Jeg deler min læsning for at give dig et hurtigt overblik over indholdet, som jeg ser det.

Det er ikke en juridisk tolkning, autoriseret af nævnet. Hvis du vil vide præcist, hvad nævnet har skrevet, så klik på linket ovenfor.

Share Post :

More Posts

Skriv et svar