En kommune har hjemmel til at give et påbud om fysisk lovliggørelse, hvis der er etableret forhold i strid med lokalplanens bestemmelser. Men det forudsætter, at bestemmelserne faktisk er overtrådt. Det viser en afgørelse om tilklæbning af butiksvinduer i Aalborg.
Ingen tilklæbning af vinduer
Aalborg Kommune giver et påbud om fysisk lovliggørelse til en butik: Skiltningen i vinduerne skal være i overensstemmelse med lokalplanens krav. Butikkens leder klager til Planklagenævnet og får delvist medhold.
Lokalplanens forbud i § 6.13 mod total afblænding af forretningsvinduer er overtrådt, fordi alle 8 vinduer er tilklæbet med produktreklamer. Her fastholdes kommunens påbud.
Påbud ophæves delvist
Men lokalplanens forbud i §§ 6.1 og 6.5 mod ændringer af bygningens ydre eller tilklæbning af vinduer gælder ikke butikkens vinduer. Med “ydre” og “vinduer” må der menes facader og andre vinduer end forretningsvinduer, mener Planklagenævnet, når nu § 6.13 eksplicit drejer sig om forretningsvinduer.
Når §§ 6.1 og 6.5 ikke kan håndhæves over for butikkens vinduer, så kan der heller ikke udstedes et påbud om at lovliggøre vinduerne i overensstemmelse med bestemmelserne. Her ophæves kommunens påbud.
Mere information
Planklagenævnets afgørelse i sagen om butiksskiltningen i Aalborg.
I en lignende sag fra Odsherred Kommune ophæver Planklagenævnet kommunens påbud om fysisk lovliggørelse. Behovet for dispensationer er mindre, end kommunen vurderer. Derfor bør kommunen genoverveje om der skal dispenseres i stedet for at fysisk lovliggørelse. Se Planklagenævnets afgørelse.
Gå ikke glip af nyhedsbrev
Hvis du ikke vil gå glip af artiklerne om Planklagenævnets afgørelser, så tilmeld dig mit nyhedsbrev her: https://www.carlsensplaner.dk/tilmeld-dig-nyhedsbrev/
Artiklens forfatter og formål
Jeg er arkitekt og har arbejdet som byplanlægger siden 2003. Først i kommunal forvaltning, nu som selvstændig byplankonsulent hvor jeg laver lokalplaner for kommuner og udviklere. Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har brug for en hånd til en lokalplan.
Planklagenævnets afgørelser er lange og detaljerede. Jeg læser afgørelserne for at bliver klogere selv: Hvordan undgår vi kommunal planlægning, som bliver underkendt i Planklagenævnet? Jeg deler min læsning for at give dig et hurtigt overblik over indholdet, som jeg ser det. Det er ikke en juridisk tolkning, autoriseret af nævnet. Hvis du vil vide præcist, hvad nævnet har skrevet, så klik på linket ovenfor.