Hvad gør en kommune, når plangrundlaget er ændret, siden ansøgningen blev sendt? I sagen om en daginstitution i København afgør Planklagenævnet, at kommunen skal behandle ansøgningen i henhold til det oprindelige plangrundlag.
Nej til daginstitution i kælder
I 2021 modtager Københavns Kommune en ansøgning om at etablere en daginstitution i en kælder i Nordvestkvarteret. Kommunen siger nej: En daginstitution er i strid med lokalplan 261´ anvendelsesbestemmelse, mener kommunen.
Ansøgeren klager til Planklagenævnet, og kommunen trækker sit afslag tilbage. Afslaget lever ikke op til forvaltningslovens regler.
Ny lokalplan – stadig nej
To år senere træffer kommunen en ny afgørelse, men nu er der vedtaget en ny lokalplan 619 for området. Derfor tager kommunens udgangspunkt i den nye lokalplan og ikke den lokalplan, som var gældende, da ansøgeren søgte i 2021.
Svaret til ansøgeren er stadig et nej. Der kan ikke etableres en daginstitution. Men ansøgeren klager igen til Planklagenævnet. Kommunen skal behandle ansøgningen i henhold til den lokalplan 261, som var gældende, da ansøgningen blev sendt. Ville kommunen hindre institutionen, så skulle kommunen have nedlagt et § 14-forbud.
Oprindelige lokalplan er grundlag
Planloven fastsætter ikke, hvilket plangrundlag der skal anvendes til at behandle en ansøgning, fastslår Planklagenævnet. Men det fremgår i lovens § 18, at der ikke må etableres forhold i strid med en offentligt bekendtgjort lokalplan. Derfor er det relevant at afklare, om daginstitutionen kunne have været etableret i overensstemmelse med lokalplan 261.
En daginstitution strider mod anvendelsesbestemmelsen i lokalplan 261. Derfor er det korrekt, at kommunen behandler ansøgningen efter den gældende lokalplan 619. Heller ikke i henhold til denne lokalplan kan der etableres en institution. Planklagenævnet fastholder kommunens afslag.
Mere information
Planklagenævnets afgørelse i sagen om daginstitutionen i Nordvestkvarteret.
Gå ikke glip af nyhedsbrev
Hvis du ikke vil gå glip af artiklerne om Planklagenævnets afgørelser, så tilmeld dig mit nyhedsbrev her: https://www.carlsensplaner.dk/tilmeld-dig-nyhedsbrev/
Artiklens forfatter og formål
Jeg er arkitekt og har arbejdet som byplanlægger siden 2003. Først i kommunal forvaltning, nu som selvstændig byplankonsulent hvor jeg laver lokalplaner for kommuner og udviklere. Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har brug for en hånd til en lokalplan.
Planklagenævnets afgørelser er lange og detaljerede. Jeg læser afgørelserne for at bliver klogere selv: Hvordan undgår vi kommunal planlægning, som bliver underkendt i Planklagenævnet? Jeg deler min læsning for at give dig et hurtigt overblik over indholdet, som jeg ser det. Det er ikke en juridisk tolkning, autoriseret af nævnet. Hvis du vil vide præcist, hvad nævnet har skrevet, så klik på linket ovenfor.