Vil du klage til Planklagenævnet over, at kommunen har truffet en afgørelse? Så kræver det, at kommunen faktisk har truffet en afgørelse

Hvis du vil klage til Planklagenævnet over en kommunes afgørelse, så kræver det, at kommunen faktisk har truffet en afgørelse med hjemmel i planloven. Det viser en række sager, hvor nævnet afviser en klage. Det gælder blandt andet sagen om Roskilde Kommunes partshøring om et hegn.

Partshøring er ikke en afgørelse

Roskilde Kommune kontakter en grundejer. En medarbejder har været på besigtelse, og konstaterer, at et hegn strider mod lokalplanens bestemmelser. Hegnet skal lovliggøres, – enten retligt eller fysisk.

Kommunen er ikke tilbøjelig til at give en lovliggørende dispensation, men grundejeren bliver partshørt: Vil du sende en ansøgning om dispensation, eller vil du fjerne dit hegn? Gør du ingen af delene, vil du modtage at påbud om fysisk lovliggørelse.

Grundejeren klager til Planklagenævnet, men nævnet afviser at behandle klagen. Kommunen partshører grundejeren, før der træffes en afgørelse. Der er ikke truffet en afgørelse endnu, som grundejeren kan klage over.

Mere information

Planklagenævnets afvisning af klagen i sagen om hegnet i Roskilde.

Se en række andre sager i Planklagenævnet, hvor nævnet afviser at behandle en klage, fordi der ikke er tale om en afgørelse:

  • Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune beslutter, at der skal gives en dispensation. fra lokalplanen. Det klager grundejerforening over, men Planklagenævnet afviser at behandle klagen. En dispensation er ikke en afgørelse, før den faktisk er givet til ansøgeren. Læs nævnets afvisning af klagen.
  • Faaborg-Midtfyn Kommune bekræfter i et brev til en grundejer, at parterne har indgået en aftale: Kommunen vil ikke nedlægge et § 14-forbud, hvis grundejeren opfører huset i overensstemmelse med bestemmelserne i en lokalplan, som er på vej til at blive vedtaget. En aftale er ikke en afgørelse, vurderer Planklagenævnet. Læs nævnets afvisning af klagen.
  • En grundejer får besked i telefonen om, at Frederikssund Kommune kun vil acceptere et shelter 20 meter fra hovedhuset. Det er ikke en afgørelse, som kan påklages, for grundejeren har ikke fået tilladelse eller afslag på en konkret ansøgning. Læs Planklagenævnets afvisning af klagen.
  • Roskilde Kommune tilkendegiver, at kommunen vil være positiv over for at dispensere, hvis beskæring af et hegn forudsætter dispensation. Det betyder ikke, at kommunen har truffet en afgørelse om at dispensere eller ej, som kan påklages. Læs Planklagenævnets afvisning af klagen.
  • Københavns Kommune oplyser om en lokalplans bestemmelser om hegn. Det er ikke en afgørelse. Læs Planklagenævnets afvisning af klagen.
  • Århus Kommune skriver til en gruppe beboere, at et idrætscenter umiddelbart kan opføres uden udarbejdelse af en lokalplan. Det er ikke en afgørelse, for kommunen har ikke taget stilling til en byggeansøgning. Læs Planklagenævnets afvisning af klagen.
  • En grundejer har fået et påbud om at retablere et levende hegn, som er fjernet i strid med lokalplanen. Men nogle af planterne går ud på grund af tørke. Odense Kommune sender en vejledning om, hvordan skaderne skal udbedres. Det er ikke afgørelse, der kan påklages. Læs Planklagenævnets afvisning af klagen.
  • Middelfart Kommune giver en byggetilladelse til et enfamiliehus. To naboer klager til Planklagenævnet. Enfamiliehuset opføres i strid med lokalplanen, mener de. Men kommunen har endnu ikke forholdt sig til, om huset overholder lokalplanens bestemmelser. Det fremgår i byggetilladelsen, som altså er betinget. Derfor er der ikke truffet en afgørelse, der kan påklages til Planklagenævnet. Læs nævnets afvisning af klagen.
  • En gruppe beboere i Hornbæk klager over, at der ikke er afsat nok plads til affaldscontainere i byggetilladelsen. Men der er slet ikke taget stilling til containerplads i byggetilladelsen, og dermed ikke truffet en afgørelse om, hvorvidt containerpladsen overholder lokalplanbestemmelserne eller ej. Læs Planklagenævnets afvisning af klagen.
  • En grundejer i Ørnhøj klager over, at Herning Kommune giver afslag til nyt maskinhus. Kommunen har ikke taget stilling til ansøgningen endnu. Derfor er der ikke truffet en afgørelse. Læs Planklagenævnets afvisning af klagen.
  • Kalundborg Kommune skriver til en grundejer, at kommunen ikke er tilbøjelig til at dispensere fra lokalplanens krav til vinduesmaterialer. Grundejeren har ikke sendt en ansøgning om dispensation, som kommunen har taget stilling til. Altså har kommunen ikke truffet en afgørelse, som kan påklages. Læs Planklagenævnets afvisning af klagen.
  • En beboer i et område klager over terrænregulering på en ejendom. Omfanget af reguleringen er i strid med lokalplanen, mener beboeren og klager til Roskilde Kommune. Kommunen svarer, at man vil se på sagen. Det er ikke en afgørelse, som kan påklages. Se Planklagenævnets afvisning af klagen.

Gå ikke glip af nyhedsbrev

Hvis du ikke vil gå glip af artiklerne om Planklagenævnets afgørelser, så tilmeld dig mit nyhedsbrev her: https://www.carlsensplaner.dk/tilmeld-dig-nyhedsbrev/

Artiklens forfatter og formål

Jeg er arkitekt og har arbejdet som byplanlægger siden 2003. Først i kommunal forvaltning, nu som selvstændig byplankonsulent hvor jeg laver lokalplaner for kommuner og udviklere. Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har brug for en hånd til en lokalplan.

Planklagenævnets afgørelser er lange og detaljerede. Jeg læser afgørelserne for at bliver klogere selv: Hvordan undgår vi kommunal planlægning, som bliver underkendt i Planklagenævnet? Jeg deler min læsning for at give dig et hurtigt overblik over indholdet, som jeg ser det. Det er ikke en juridisk tolkning, autoriseret af nævnet. Hvis du vil vide præcist, hvad nævnet har skrevet, så klik på linket ovenfor.

Share Post :

More Posts