Lokalplanen skal sikre mulighed for terrænregulering, som er nødvendig for at håndtere regnvand på terræn. Men den skal også udelukke uhensigtsmæssig terrænregulering. Hvordan skriver man en lokalplanbestemmelse, som formår begge dele? Det er svært, viser Planklagenævnets afgørelse i sagen om terrænregulering ved en ny boligbebyggelse i Sønder Tranders. Sager som denne skyldes måske, at vi ved for lidt om regnvandshåndtering, når lokalplanen udarbejdes?
Kun terrænregulering i nødvendigt omfang
Terrænreguleringen på en ejendom i Sønder Tranders er i overensstemmelse med lokalplanen, mener Aalborg Kommune. Men en gruppe naboer klager til Planklagenævnet, og nævnet giver dem medhold: Terrænreguleringen forudsætter dispensation.
“Terrænregulering er kun tilladt i det omfang det er nødvendigt at tilpasse tværprofilerne af de åbne regnvandsgrøfter og regnvandsbassiner til det naturlige terræn”, står der i en af lokalplanens bestemmelser. Men hvorfor kan bestemmelsen overhovedet håndhæves? I andre situationer har nævnet truffet den afgørelse, at ord som “nødvendigt” er for uklare*.
Terrænregulering kræver dispensation
Terrænet i den vestlige del af lokalplanområdet er hævet. Det er nødvendigt, påpeger kommunen, for at sikre, at regnvandet ledes til områdets regnvandsgrøfter og videre til et regnvandsbassin. Terrænreguleringen sikrer både bygninger inden for området og på naboejendommene.
Det er muligt, medgiver Planklagenævnet. Men det ændrer ikke på det faktum, at lokalplanen kun åbner mulighed for terrænregulering i umiddelbar nærhed af regnvandsgrøfter og regnvandsbassin. Vil kommunen tillade terrænregulering andre steder, så må der dispenseres. At “nødvendigt” er et uklart begreb – det forholder nævnet sig ikke til.
Regnvandshåndtering og terrænregulering
Ved vi nok om regnvandshåndtering på terræn, når vi udarbejder lokalplaner for f.eks. en ny boligbebyggelse, som det er tilfældet i Sønder Tranders? Ved vi, hvor stor kapacitet der er brug for, når det kommer til at tilbage nok regnvand før nedsivning eller bortledning? Er der lavet tilstrækkeligt detaljerede bebyggelsesplaner, som viser placering af regnvandsanlæggene?
Vi kender ikke kommunens forudsætninger for at udarbejde lokalplanen for boligerne i Sønder Tranders. Men Planklagenævnets afgørelse viser, at der kan være behov for at skrive mere præcise bestemmelser, hvis en lokalplan skal åbne mulighed for nødvendig terrænregulering uden at slippe kontrollen over terrænets udformning.
Mere information og lignende afgørelser
Planklagenævnets afgørelse i sagen om terrænregulering i Sønder Tranders.
Aalborg Kommunes lokalplan 4-10-101.
*Se Planklagenævnets afgørelse i en sag fra Fanø Kommune, hvor lokalplanen fastsætter en bestemmelse om “nødvendige terrænreguleringer”.
Gå ikke glip af nyhedsbrev
Hvis du ikke vil gå glip af artiklerne om Planklagenævnets afgørelser, så tilmeld dig mit nyhedsbrev her: https://www.carlsensplaner.dk/tilmeld-dig-nyhedsbrev/
Artiklens forfatter og formål
Jeg er arkitekt og har arbejdet som byplanlægger siden 2003. Først i kommunal forvaltning, nu som selvstændig byplankonsulent hvor jeg laver lokalplaner for kommuner og udviklere. Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har brug for en hånd til en lokalplan.
Planklagenævnets afgørelser er lange og detaljerede. Jeg læser afgørelserne for at bliver klogere selv: Hvordan undgår vi kommunal planlægning, som bliver underkendt i Planklagenævnet? Jeg deler min læsning for at give dig et hurtigt overblik over indholdet, som jeg ser det. Det er ikke en juridisk tolkning, autoriseret af nævnet. Hvis du vil vide præcist, hvad nævnet har skrevet, så klik på linket ovenfor.