Naboorientering og partshøring kun, hvis du er væsentligt berørt

Genboen bor 17-18 meter fra lokalplanområdet. Kommune dispenserer til terrænregulering på knapt 0,5 meter mere, end lokalplanen tillader, men kun på et begrænset areal. Skal genboen naboorienteres og partshøres? Nej, afgør Planklagenævnet. Orienteringen har underordnet betydning for genboen, og han er ikke så væsentligt og individuelt berørt, at han er part i sagen.

Dispensation fra terrænbestemmelsen

Morsø Kommune giver en dispensation fra lokalplanen: En del af terrænet må reguleres med op til næsten 1 meter. Det er mere end de 0,5 meter, som lokalplanen tillader. En genbo til lokalplanområdet klager til Planklagenævnet.

Genboen er utilfreds med dispensationen. Kommunen burde have orienteret ham om den påtænkte dispensation, og så skulle han have været partshørt. Men Planklagenævnet fastholder kommunens afgørelse: Der må gerne gives en dispensation til terrænreguleringen, og reglerne for naboorientering og partshøring er overholdt.

Dispensationsbestemmelse? Så må der dispenseres

“Der kan terrænreguleres op til +/- 0,5 meter i forbindelse med nybyggeri samt naturligt tilhørende vej- og parkeringsarealer. Terrænreguleringer på mere end +/- 0,5 meter må kun foretages med Morsø Kommunes forudgående tilladelse ud fra et fastlagt niveauplan”, står der i lokalplanens § 7.2.

§ 7.2 er en dispensationsbestemmelse, konstaterer Planklagenævnet. Det betyder, at det er forudsat i lokalplanen, at der kan dispenseres. Om kommunen vil dispensere – det er op til kommunens skøn. Og skønnet kan Planklagenævnet ikke tage stilling til, så længe reglerne for naboorientering og partshøring er overholdt.

Genboen skal ikke naboorienteres

En kommune har pligt til at orientere naboer og andre med interesse i sagen, før kommunen beslutter sig for, om der skal dispenseres fra en lokalplan eller ej. Det fremgår af planlovens § 20, stk. 1. Men har en orientering underordnet betydning for naboer og andre? Så er kommunen i henhold til § 20, stk. 2 ikke forpligtet til at orientere dem.

Genboen bor et stykke fra lokalplanområdet. Dispensationen medfører en mindre fravigelse fra lokalplanens bestemmelse om terrænregulering. Der er tale om et mindre areal, og terrænreguleringen vil ikke være til gene for naboerne. Kommunen var ikke forpligtet til at orientere genboen.

Genboen skal ikke partshøres

Terrænreguleringen vil medfører væsentlige indbliksgener, mener genboen. Derfor burde han have været partshørt om den påtænkte dispensation. Planklagenævnet har en anden opfattelse: Forudsætningen for at være part i en sag er, at man har en væsentlig og individuel interesse.

Genboen bor 17-18 meter fra det område, hvor der skal terrænreguleres. Der dispenseres til en terrænregulering, som overstiger lokalplanens loft med knapt 0,5 meter. Det kan ikke medfører så væsentlige indbliksgener, at genboen skal partshøres, afgør nævnet.

Mere information

Planklagenævnets afgørelse i sagen om terrænregulering i Morsø Kommune.

Morsø Kommunes lokalplan 17.143.

Gå ikke glip af nyhedsbrev

Hvis du ikke vil gå glip af artiklerne om Planklagenævnets afgørelser, så tilmeld dig mit nyhedsbrev her: https://www.carlsensplaner.dk/tilmeld-dig-nyhedsbrev/

Artiklens forfatter og formål

Jeg er arkitekt og har arbejdet som byplanlægger siden 2003. Først i kommunal forvaltning, nu som selvstændig byplankonsulent hvor jeg laver lokalplaner for kommuner og udviklere. Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har brug for en hånd til en lokalplan.

Planklagenævnets afgørelser er lange og detaljerede. Jeg læser afgørelserne for at bliver klogere selv: Hvordan undgår vi kommunal planlægning, som bliver underkendt i Planklagenævnet? Jeg deler min læsning for at give dig et hurtigt overblik over indholdet, som jeg ser det. Det er ikke en juridisk tolkning, autoriseret af nævnet. Hvis du vil vide præcist, hvad nævnet har skrevet, så klik på linket ovenfor.

Share Post :

More Posts

Skriv et svar