I sagen om påbud om fysisk lovliggørelse af et skur i Nyborg, fastholder Planklagenævnet kommunens afgørelse. Kommunen har ikke udvist myndighedspassivitet. Når der kun er gået 11 år fra skuret er opført, til lovliggørelsessagen starter, så kan der efter nævnets praksis ikke være indrettelseshensyn.
Påbud om fysisk lovliggørelse af skur
Nyborg Kommune giver ejeren af et skur et påbud om fysisk lovliggørelse. Ejeren klager til Planklagenævnet: Skuret blev renoveret i 00´erne, men det er oprindelig opført i 50´erne. Når kommunen ikke har reageret før, så er der tale om indrettelseshensyn.
Planklagenævnet fastholder kommunens afgørelse. Om skuret strider mod lokalplanen, og om kommunen burde har lovliggjort skuret retligt – det forholder nævnet sig ikke til. Men kommunen har ikke udvist myndighedspassivitet og dermed misten retten til at nedlægge et påbud.
Skur opført i 2006 – ikke 1950´erne
Ejeren renoverede skuret i 2006. Det blev sammenbygget med naboens skur over skel og fik ny beklædning og tag. Det er så væsentlige ændringer af skuret, at der er tale om en nyopførelse og ikke almindelig vedligeholdelse, vurderer Planklagenævnet.
Derfor skal spørgsmålet om eventuelt indrettelseshensyn – altså om skurets ejer har en berettiget forventning om, at kommunen ikke vil kræve skuret lovliggjort – måles fra 2006. Ikke fra 1950´erne, hvor dele af skuret muligvis er opført.
11 år medfører ikke indrettelseshensyn
I 2015, begynder kommunen at undersøge, om der er ulovlige forhold i området. I 2017 søger ejeren om en lovliggørende dispensation til skuret. Der går altså højst 11 år, fra skuret er opført, til lovliggørelsessagen begynder.
“Som udgangspunkt (kan der) efter nævnets praksis ikke…påberåbes indrettelseshensyn efter 11 år”, skriver nævnet og forsætter: “Tidsrummet er for kort til, at det er egnet til at give klageren en berettiget forventning om, at kommunen ikke vil kræve forholdet lovliggjort”.
Mere info
Planklagenævnets afgørelse i sagen om skuret i Nyborg.
Gå ikke glip af nyhedsbrev
Hvis du ikke vil gå glip af artiklerne om Planklagenævnets afgørelser, så tilmeld dig mit nyhedsbrev her: https://www.carlsensplaner.dk/tilmeld-dig-nyhedsbrev/
Artiklens forfatter og formål
Jeg er arkitekt og har arbejdet som byplanlægger siden 2003. Først i kommunal forvaltning, nu som selvstændig byplankonsulent hvor jeg laver lokalplaner for kommuner og udviklere. Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har brug for en hånd til en lokalplan.
Planklagenævnets afgørelser er lange og detaljerede. Jeg læser afgørelserne for at bliver klogere selv: Hvordan undgår vi kommunal planlægning, som bliver underkendt i Planklagenævnet? Jeg deler min læsning for at give dig et hurtigt overblik over indholdet, som jeg ser det. Det er ikke en juridisk tolkning, autoriseret af nævnet. Hvis du vil vide præcist, hvad nævnet har skrevet, så klik på linket ovenfor.